Conferència, jornada de portes obertes i destrosses al Conjunt Patrimonial del Castell de Castalla

Bon dia!

Com ja sabeu, el passat divendres 12 i diumenge 14 de febrer van ser els dies escollits, per la Regidoria i el Servei Municipal de Patrimoni Cultural de Castalla, per a presentar-vos els resultats des treballs realitzats a la vila medieval de Castalla (mes informació ací).

En la conferència, que va contar amb un bon grapat d’assistentes, Juan Antonio Mira Rico i José Ramón Ortega Pérez, codirectors del Projecte de recuperació social del Conjunt Patrimonial del Castell de Castalla; van explicar el treball realitzat entre els anys 2010 i 2015 i les perspectives de futur que presenta la vila medieval (làms. 1-3).

Làmina 1. Portada de la xarrada // Lámina 1. Portada de la conferencia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Làmines 1-3. Conferència // Láminas 1-3. Conferencia.

A més, de la continuació de l’excavació de l’estructura annexa a l’aljub (segles XIV i XV), de la qual encara no s’ha pogut determinar la seua extensió total i funcionalitat –tal volta una casa?–; es va localitzar una canal d’aigua, probablement anterior –tal volta d’època musulmana– a l’esmentada estructura; i es van presentar 2 infografies de la vila a finals del segle XV. Una panoràmica de Castalla i altra de la zona de l’aljub (làms. 4 i 5).

Panoramicafinal
Làmina 4. Reconstrucció hipotètica de la vila de Castalla a finals del segle XV // Lámina 4. Reconstrucción hipotética de la villa de Castalla finales del siglo XV.
AljibeDEFINITIVO
Làmina 5. Reconstrucció hipotètica de la vila de Castalla, zona aljub, a finals del segle XV // Lámina 5. Reconstrucción hipotética de la villa de Castalla, zona aljibe, a finales del siglo XV.

Dos dies després, unes 130 persones van conèixer de primera ma les troballes realitzades a la vila. Els assistents, distribuïts en 3 torns totalment plens, van vore el canal i la gran estructura. Enguany, com a novetat, també es van mostrar part de les ceràmiques i altres restes apareguts (làms. 6-8). A més, gràcies a la col·laboració dels companys de la Tourist Info Castalla les persones que ho van estimar oportú, també van poder visitar el castell.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Làmines 6-8. Jornada de portes obertes al Conjunt Patrimonioal del Castell de Castalla (vila) // Láminas 6-8. Jornada de puertas abiertas en el Conjunt Patrimonial del Castell de Castalla (villa).

En aquests moments ja s’han recuperat uns 300 m2 de vila –d’una extensió estimada ens uns 11.000 m2–. Encara que parega poc, el treball realitzat és molt important. Perquè no sols s’aposta per excavar, sinó que les estructures que apareixen es consoliden per a evitar la seua desaparició i integrar-les en el circuit turístic del Conjunt Patrimonial del Castell de Castalla.

Sembla que tot el món no està d’acord, perquè ahir es van detectar destrosses en la zona recentment condicionada. Aquestes han consistit en la destrucció de part de les plantes col·locades junt al camí d’accés a l’aljub i la destrossa dels postes i els cables d’acer de la zona de descans (làm. 9).

IMG_20160222_140020
Làmina 9. Tanca del mirador trencada // Lámina 9. Valla del mirador rota.

Des d’ací vos animem a que si veeu accions que posen en perill el nostre patrimoni cultural les comuniqueu a la policia local de Castalla (96 556 10 76). Per la nostra part, treballarem per a reparar el més prompte possible les destrosses. Moltes gràcies!

PD: Ací podeu descarregar gratis El Conjunt Patrimonial del Castell de Castalla. Una porta oberta cap al patrimoni natural. Guia de visita de fauna i flora.

 

Conferencia, jornada de puertas abiertas y destrozos en el Conjunt Patrimonial del Castell de Castalla

¡Buenos días!

Como ya sabéis, el pasado viernes 12 y domingo 14 de febrero fueron los días elegidos, por la Concejalía y el Servei Municipal de Patrimoni Cultural de Castalla, para presentaros los resultados desde trabajos realizados en la villa medieval de Castalla (más información aquí).

En la conferencia, que contó con un buen número de asistentes, Juan Antonio Mira Rico y José Ramón Ortega Pérez, codirectores del Proyecto de recuperación social del Conjunt Patrimonial del Castell de Castalla; explicaron el trabajo realizado entre los años 2010 y 2015 y las perspectivas de futuro que presenta la villa medieval (ver láms. 1-3). Además, de la continuación de la excavación de la estructura anexa al aljibe (siglos XIV y XV), de la que aún no se ha podido determinar su extensión total y funcionalidad –¿tal vez una casa? – ; se localizó una canal de agua anterior –tal vez de época musulmana– a dicha estructura; y se presentaron 2 infografías de la ciudad a finales del siglo XV. Una panorámica de Castalla y otra de la zona del aljibe (ver láms. 4 y 5).

Dos días después, unas 130 personas conocieron de primera mano los hallazgos realizados en la villa. Los asistentes, distribuidos en 3 turnos totalmente llenos, vieron el canal y la gran estructura. Este año, como novedad, también se mostraron parte de las cerámicas y otros restos aparecidos (ver láms. 6-8). Además, gracias a la colaboración de los compañeros de la Tourist Info Castalla las personas que lo estimaron oportuno, también pudieron visitar el castillo.

En estos momentos ya se han recuperado unos 300 m2 de villa –de una extensión estimada en unos 11.000 m2–. Aunque parezca poco, el trabajo realizado es muy importante. Porque no sólo se apuesta para excavar, sino que las estructuras que aparecen se consolidan para evitar su desaparición y se integran en el circuito turístico del Conjunt Patrimonial del Castillo de Castalla.

Parece que todo el mundo no está de acuerdo, porque ayer se detectaron destrozos en la zona recientemente acondicionada. Éstas han consistido en la destrucción de parte de las plantas colocadas junto al camino de acceso al aljibe y el destrozo de los postes y los cables de acero de la zona de descanso (ver lám. 9). Desde aquí os animamos a que si veis acciones que ponen en peligro nuestro patrimonio cultural las comunique a la policía local de Castalla (96556 10 76). Por nuestra parte, vamos a trabajar para reparar lo más pronto posible los daños. ¡Muchas gracias!

P.D.: Aquí podéis descargar gratis El Conjunt Patrimonial del Castell de Castalla. Una puerta abierta hacia el patrimonio natural. Guía de visita de fauna y flora.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s