La Dansa de Castalla: bé immaterial de rellevància local

Hola!

L’any 2013, amb motiu de l’Any Cultural de la Dansa i el 30é aniversari de la recuperació de la Dansa de Castalla, es van iniciar els tràmits per a que la Generalitat Valenciana declarara la Dansa bé immaterial de rellevància local (més informació ací).

Després de quasi cinc anys, ja tenim bones notícies. El passat 30 de juny, la Generalitat Valenciana va publicar la iniciació de l’expedient per a declarar bé immaterial de rellevància local la Dansa de Castalla. D’aquesta manera, quan acabe la tramitació de l’expedient en setembre d’enguany, la de Castalla, serà la segona dansa protegida a la Comunitat Valenciana, després de la Mojiganga de Titaguas.

http://www.dogv.gva.es/va/resultat-dogv?signatura=2017/5904&L=0

D’altra banda, si és té en compte que, tradicionalment, les persones solem relacionar el patrimoni cultural amb els monuments; i deixem de costat allò que considerem que no ho és o li donem poca importància, declaracions com la de la Dansa encara tenen més importància, entre altres, per dos raons:

  • Reconeixerà un patrimoni cultural d’origen, possiblement, medieval/modern, que encara perdura i es practica.
  • Contribuirà a conservar una de les nostres festes més genuïnes. Perquè el que no es protegeix és com si no existira, i el que no existeix, lògicament, no conta.

Aquest tipus de plantejaments, més propis del passat que no d’ara, són un error perquè el patrimoni cultural d’un poble no està format, únicament, pels monuments. Com va assenyalar la UNESCO (1982), el patrimoni d’un poble comprèn les obres materials i immaterials que expressen la creativitat d’eixe poble, la llengua, els ritus, les creences, els llocs i monuments, la literatura, les obres d’art i els arxius i biblioteques (com podeu vore una varietat molta ampla, de la qual Castalla té una bona representació). Per sort, aquesta situació comença a canviar i ja es protegeixen els monuments i altres béns culturals.

Finalment, una actuació d’aquestes característiques hauria sigut impossible realitzar-se sense la col·laboració activa de les persones que practiquen la dansa. Elles són les principals protagonistes perquè la mantenen viva i la transmeten a les generacions futures. A totes elles gràcies i enhorabona!

PD: Ací podeu descarregar gratis El Conjunt Patrimonial del Castell de Castalla. Una porta oberta cap al patrimoni natural. Guia de visita de fauna i flora.

La Danza de Castalla: bien inmaterial de relevancia local

 

¡Hola!

El año 2013, con motivo del Año Cultural de la Danza y el 30 aniversario de la recuperación de la Danza de Castalla, se iniciaron los trámites para que la Generalitat de Valenciana declara la danza bien inmaterial de relevancia local (más información aquí).

Después de cinco años ya tenemos buenas noticias. El pasado 30 de junio, la Generalitat Valenciana va publico el inicio del expediente para declarar bien inmaterial de relevancia local la Danza de Castalla. De esta manera, cuando acabe la tramitación del expediente en septiembre de este año, la de Castalla, será la segunda danza protegida en la Comunidad Valenciana, después de la Mojiganga de Titaguas.

http://www.dogv.gva.es/va/resultat-dogv?signatura=2017/5904&L=0

Por otro lado, si se tiene en cuenta que, tradicionalmente, las personas solemos relacionar el patrimonio cultural con los monumentos; y dejamos de lado aquello que consideremos que no lo es o le damos poca importancia, declaraciones como la de la Danza todavía tienen más importancia, entre otras, por dos razones:

  • Reconocerá un patrimonio cultural de origen, posiblemente, medieval/moderno, que todavía perdura y se practica.
  • Contribuirá a conservar una de nuestras fiestas más genuinas. Porque aquello que no se protege es como si no existiera, y aquello no existe, lógicamente, no cuenta.

Este tipo de planteamientos, más propios del pasado que no de ahora, son un error porque el patrimonio cultural de un pueblo no está formado, únicamente, por los monumentos. Cómo señaló la UNESCO (1982), el patrimonio de un pueblo lo comprenden las obras materiales e inmateriales que expresan la creatividad de un pueblo, la lengua, las creencias, los lugares y monumentos, la literatura, las obras de arte y los archivos y bibliotecas (como podéis ver una variedad muy amplia de la cual Castalla tiene una buena representación).

Finalmente, una actuación de estas características habría sido imposible realizarse sin la colaboración activa de las personas que practican la danza. Ellas son las principales protagonistas, porque la mantienen viva y la transmiten a las generaciones futuras. ¡A todas ellas gracias y enhorabuena!

P.D.: Aquí podéis descargar gratis El Conjunt Patrimonial del Castell de Castalla. Una puerta abierta hacia el patrimonio natural. Guía de visita de fauna y flora.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s