Descobert gran part del sistema de canalització d’aigües de l’aljub de la vila

Bon dia!

Com es va informar en el post anterior (més informació ací) des de fa unes setmanes es treballa a la part de la vila medieval situada al Conjunt Patrimonial del Castell de Castalla. En concret, a la zona de l’aljub on ja s’ha actuat en anys anteriors (més informació ací).

Com en altres ocasions, les troballes no s’han fet esperar. En poc temps s’ha descobert un sistema de canals tallats en la roca, escalonats en el seu interior –per a evitar que l’aigua baixara a una velocitat excessiva– i, amb una profunditat, en alguns punts, de més de 2 m (làms. 1 i 2). Un sistema, possiblement musulmà (segle XI), que no s’excavarà totalment aquesta campanya, perquè arranca des de la part alta del turó i és molt extens. En aquest sentit, l’excavació del mur situat prop de la creu del Calvari, ha confirmat que es tracta d’una estructura hidràulica, en concret d’altra canalització d’aigua (làms. 3 i 4) que la portaria fins un depòsit, situat als seus peus i excavat en el subsòl, que ara no és visible. A més, la part superior d’aquesta estructura també serviria, possiblement, de rampa d’accés a la zona alta de la vila i el castell. A partir de les pròximes setmanes es duran a terme els últims treballs de consolidació i adequació, amb morters protectors, graves de colors per a identificar l’adscripció cronològica i cultural de les restes constructives documentades, i la plantació de vegetació autòctona.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Làmines 1 i 2. Vista i detall de la canalització d’aigües // Láminas 1 y 2. Vista y detalle de la canalización de aguas.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

04
Làmines 3 i 4. Vista frontal i superior de l’estructura hidràulica i plataforma d’accès al nivell superior de la vila i el castell // Láminas 3 y 4. Vista frontal y superior de la estructura hidráulica y plataforma de acceso al nivel superior de la villa y el castillo.

D’altra banda, a la mateixa  zona de l’aljub, també, s’ha desmuntat una penya amb moltes clivelles i risc de caure (làms. 5 i 6). Eliminat el perill que representava, ara s’excavarà la seua base per a confirmar o descartar l’existència d’estructures arqueològiques.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Làmines 5 i 6. Enderrocament de la penya // Láminas 5 y 6. Derrumbe de la peña.

Seguiu atentes i atents!

PD: Ací podeu descarregar gratis El Conjunt Patrimonial del Castell de Castalla. Una porta oberta cap al patrimoni natural. Guia de visita de fauna i flora.

Descubierto gran parte del sistema de canalización de aguas del aljibe de la villa

¡Buenos días!

Como se informó en el post anterior (más información aquí) desde hace unas semanas se trabaja en la parte de la villa medieval situada en el Conjunt Patrimonial del Castell de Castalla. En concreto, en la zona del aljibe donde ya se ha actuado en años anteriores (más información aquí).

Como en otras ocasiones, los hallazgos no se han hecho esperar. En poco tiempo se ha descubierto un sistema de canales tallados en la roca, escalonados en su interior –para evitar que el agua bajara a una velocidad excesiva– y, con una profundidad, en algunos puntos, de más de 2 m (ver láms. 1 y 2). Un sistema, posiblemente musulmán (siglo XI), que no se excavará totalmente esta campaña, porque arranca desde la parte alta del cerro y es muy extenso. En este sentido, la excavación del muro situado cerca de la cruz del Calvario, ha confirmado que se trata de una estructura hidráulica, en concreto de otra canalización de agua (ver láms. 3 y 4) que la llevaría hasta un depósito, situado a sus pies y excavado en el subsuelo, que ahora no es visible. Además, la parte superior de esta estructura también serviría, posiblemente, de rampa de acceso a la zona alta de la villa y el castillo. A partir de las próximas semanas se llevarán a cabo los últimos trabajos de consolidación y adecuación, con morteros protectores, gravas de colores para identificar la adscripción cronológica y cultural de los restos constructivos documentadas, y la plantación de vegetación autóctona.

Por otra parte, en la misma zona del aljibe, también, se ha desmontado una peña con muchas grietas y riesgo de caer (ver láms. 5 y 6). Eliminado el peligro que representaba, ahora se excavará su base para confirmar o descartar la existencia de estructuras arqueológicas.

¡Seguid atentas y atentos!

P.D.: Aquí podéis descargar gratis El Conjunt Patrimonial del Castell de Castalla. Una puerta abierta hacia el patrimonio natural. Guía de visita de fauna y flora.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s