Investigació, conservació i difusió van de la mà

Bon dia!

La passada setmana va començar una nova fase de treballs a la vila medieval situada al Conjunt Patrimonial del Castell de Castalla. En concret, a la zona de l’aljub on ja s’ha actuat en anys anteriors (més informació ací).

En aquesta ocasió, es realitza un doble treball. D’una banda, es continua amb l’excavació arqueològica de les estructures aparegudes l’any passat, cas del canal d’aigua musulmà utilitzat per canalitzar i transportar fins l’aljub l’aigua de pluja (làms. 1 i 2). Enguany també s’excavarà la part superior de la possible estructura hidràulica, i de trànsit, localitzada abans d’arribar a la creu del Calvari (làm. 3). Aquesta intervenció s’executa en una superfície d’uns 100 m2 i té com objectiu aprofundir en el coneixement arquitectònic i urbanístic d’aquesta part de la vila. A més, també, inclourà la consolidació i adequació, amb grava de colors per a identificar la seua adscripció cronològica i cultural, de les restes constructives que puguen documentar-se.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Làmines 1 i 2. Excavació sobre el canal d'aigua // Láminas 1 y 2. Excavación arqueológica sobre el canal de agua.
Làmines 1 i 2. Excavació sobre el canal d’aigua // Láminas 1 y 2. Excavación arqueológica sobre el canal de agua.
Làmina 3. Possible estructura hidraúlica i de trànsit // Lámina 3. Possible estructura hidraúlica i de trànsit.
Làmina 3. Possible estructura hidràulica i de trànsit // Lámina 3. Posible estructura hidráulica y de tránsito.

D’altra banda, a la mateixa  zona de l’aljub, també, es desmunta una penya amb moltes clivelles i perill de caure (làms. 4 i 5). Amb aquesta acció es busca, sobre tot, eliminar el perill que representa la roca i, per extensió, millorar l’estat de conservació del conjunt patrimonial.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Làmines 4 i 5. Desmont de la penya clivellada // Láminas 4 i 5. Desmonte de la peña agrietada.
Làmines 4 i 5. Desmont de la penya clivellada // Láminas 4 y 5. Desmonte de la peña agrietada.

És una campanya acabada de començar però que, segur, serà tant positiva com les d’anys anteriors. Seguiu atentes i atents!

Per últim, totes aquests treballs, així com els realitzats a la plaça de l’Ermita de la Sang (més informació ací) o l’any passat a l’estructura annexa a l’aljub (més informació ací), es donaran a conèixer el pròxim divendres a les V Jornades d’Arqueologia de la Comunitat Valenciana a València. Un encontre per a que el món científic i tècnic conega el nostre patrimoni cultural.

15350567_1626868664005982_2162768607487135633_n

PD: Ací podeu descarregar gratis El Conjunt Patrimonial del Castell de Castalla. Una porta oberta cap al patrimoni natural. Guia de visita de fauna i flora.

 

Investigación, conservación y difusión van de la mano

 

¡Buenos días!

 La pasada semana comenzó una nueva fase de trabajos en la villa medieval situada en el Conjunt Patrimonial del Castell de Castalla. En concreto, en la zona del aljibe donde ya se ha actuado en años anteriores (más información aquí).

En esta ocasión, se realiza un doble trabajo. Por un lado, se continúa con la excavación arqueológica de las estructuras aparecidas el año pasado, caso del canal de agua musulmán utilizado para canalizar y transportar hasta el aljibe el agua de lluvia (ver láms. 1 y 2). Este año también se excavará la parte superior de la posible estructura hidráulica, y de tráfico, localizada antes de llegar a la cruz del Calvario (ver lám. 3). Esta intervención se ejecuta en una superficie de unos 100 m2 y tiene como objetivo profundizar en el conocimiento arquitectónico y urbanístico de esta parte de la ciudad. Además, también incluirá la consolidación y adecuación, con grava de colores para identificar su adscripción cronológica y cultural, de los restos constructivos que puedan documentarse.

Por otra parte, en la misma zona del aljibe, también, se desmonta una peña con muchas grietas y peligro de caer (ver láms. 4 y 5). Con esta acción se busca, sobre todo, eliminar el peligro que representa la roca y, por extensión, mejorar el estado de conservación del conjunto patrimonial.

Es una campaña recién empezar pero que, seguro, será tanto positiva como las de años anteriores. ¡Seguid atentas y atentos!

Por último, todos estos trabajos, así como los realizados en la plaza de la Ermita de la Sang (más información aquí) o el año pasado en la estructura anexa del aljibe (más información aquí), se darán a conocer el próximo viernes en las V Jornades d’Arqueologia de la Comunitat Valenciana en Valencia. Un encuentro para que el mundo científico y técnico conozca nuestro patrimonio cultural.

15350567_1626868664005982_2162768607487135633_n

P.D.: Aquí podéis descargar gratis El Conjunt Patrimonial del Castell de Castalla. Una puerta abierta hacia el patrimonio natural. Guía de visita de fauna y flora.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s