La Universitat d’Alacant i l’Ajuntament de Castalla col•laboren per a conèixer la documentació històrica de Castalla

Bon dia!

Des de fa unes setmanes la Universitat d’Alacant i l’Ajuntament de Castalla, mitjançant el Servei Municipal de Patrimoni Cultural, treballen en la transcripció i estudi del llibre Padró de riquesa rústica i urbana de Castalla de l’any 1456. Aquest document, conservat a l’Arxiu Municipal de Castalla, recull una relació dels caps de família de Castalla, amb les seues propietats i ubicació de les mateixes, i els impostos que pagaven per elles.

https://arepaccastalla.files.wordpress.com/2011/12/andreu-bernat-notario-ao-1456.jpg
Làmina 1. Full del llibre Padró de riquesa rústica i urbana (1456) amb part de les propietats d’Andreu Bernat, notari // Lámina 1. Hoja del libro Padrón de riqueza rústica y urbana (1456) con parte de las propiedades de Andreu Bernat, notari.

Tota aquesta informació és de gran interès no sols per a conèixer part dels habitants de la vila en 1456, cas, per exemple, d’Andreu Bernat, notari, o Joan Rico, o el funcionament econòmic de Castalla; sinó perquè és fonamental per a saber com era l’estructura urbana de Castalla i del seu terme municipal a mitjans del segle XV. En aquest sentit menciona topònims i llocs com el forn de coure pa, l’aljub de la vila, el barranc del Negre, Almarra o les Fermoses –aquest últims encara en ús.

L’any 1996, Pedro Leal Esteve va realitzar una breu, però interessantíssima, aproximació al document  publicat en la Revista de Festes de Moros i Cristians. En la mateixa, fa un recull dels topònims del document. Amb el nou estudi, que realitza el Dr. Vicent Raimon Baldaquí Escandell, professor de ciències i tècniques historiogràfiques a la Universitat d’Alacant i membre del Projecte de recuperació social del Conjunt Patrimonial del Castell de Castalla, es busca, sobre tot, conèixer l’estructura urbana de la Castalla de mitjans del segle XV. Ací juga un paper essencial tot el treball que es realitza a la vila situada al conjunt patrimonial. Per això, creuar la documentació escrita i les restes materials, suposarà, sens dubte, un gran avanç per a conèixer millor el nostre passat, conservar-lo i difondre’l com cal.

PD: Ací podeu descarregar gratis El Conjunt Patrimonial del Castell de Castalla. Una porta oberta cap al patrimoni natural. Guia de visita de fauna i flora.

 

La Universidad de Alicante y el Ayuntamiento de Castalla colaboran para conocer la documentación histórica de Castalla

 

¡Buenos días!

Desde hace unas semanas la Universidad de Alicante y el Ayuntamiento de Castalla, a través del Servicio Municipal de Patrimonio Cultural, trabajan en la transcripción y estudio del libro Padrón de riqueza rústica y urbana de Castalla del año 1456. Este documento, conservado en el Archivo Municipal de Castalla, recoge una relación de los cabezas de familia de Castalla, con sus propiedades y ubicación de las mismas, y los impuestos que pagaban por ellas.

Toda esta información es de gran interés no sólo para conocer parte de los habitantes de la ciudad en 1456, caso, por ejemplo, de Andreu Bernat, notario, o Juan Rico, o el funcionamiento económico de Castalla; sino porque es fundamental para saber cómo era la estructura urbana de Castalla y de su término municipal a mediados del siglo XV. En este sentido menciona topónimos y lugares como el horno de cocer pan, el aljibe de la villa, el barranco del Negre, Almarra o las Fermoses -éstos últimos aún en uso.

En 1996, Pedro Leal Esteve realizó una breve, pero interesantísima, aproximación al documento publicado en la Revista de Fiestas de Moros y Cristianos. En la misma, hace una recopilación de los topónimos del documento. Con el nuevo estudio, que realiza el Dr. Vicent Raimon Baldaquí Escandell, profesor de ciencias y técnicas historiográficas en la Universidad de Alicante y miembro del Proyecto de recuperación social del Conjunt Patrimonial del Castell de Castalla, se busca, sobre todo, conocer la estructura urbana de la Castalla de mediados del siglo XV. Aquí juega un papel esencial todo el trabajo que se realiza en la villa situada al conjunto patrimonial. Por ello, cruzar la documentación escrita y los restos materiales, supondrá, sin duda, un gran avance para conocer mejor nuestro pasado, conservarlo y difundirlo como es debido.

P.D.: Aquí podéis descargar gratis El Conjunt Patrimonial del Castell de Castalla. Una puerta abierta hacia el patrimonio natural. Guía de visita de fauna y flora.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s