Nous avanços en el coneixement del Castell de Castalla: 1ª fase d’anàlisi de materials constructius

Bon dia!

La investigació és, juntament amb la conservació, la restauració, la didàctica i la difusió, una de les bases fonamentals de la gestió del Conjunt Patrimonial del Castell de Castalla –més informació sobre el mateix ací–. Per això, enguany s’ha decidit continuar aquesta tasca amb una nova línia centrada en conèixer millor la fusta, els morters i els carreus, utilitzats en la construcció de la fortificació. En concret es busca:

 • Saber quina és la composició dels morters i carreus del Pati d’Armes (làms. 1 i 2). No s’estudiarà la fusta perquè ja ho va ser en una actuació anterior que es troba en procés de publicació.
Làmina 1. Carreus de la porta d'accés analitzat // Lámina 1. Sillar de la puerta de acceso.
Làmina 1. Carreus de la porta d’accés analitzat // Lámina 1. Sillar de la puerta de acceso.
Làmina 2. Morters de la porta d'accés // Lámina 2. Morteros de la puerta de acceso.
Làmina 2. Morters de la porta d’accés // Lámina 2. Morteros de la puerta de acceso.
 • Determinar la procedència de la pedra utilitzada per a fabricar els carreus del Pati d’Armes –perquè, com en el punt anterior, la fusta no s’estudiarà perquè també ho ha sigut en aquest plànol–. Les mostres presses al castell des compararan amb altra procedent de l’antiga pedrera de la Caseta Leal (Castalla) (làm. 3).
Làmina 3. Mostra de carreus de la pedrera de la Caseta Leal (Castalla) // Lámina 3. Muestra de sillar de la cantera de la Caseta Leal (Castalla).
Làmina 3. Mostra de carreus de la pedrera de la Caseta Leal (Castalla) // Lámina 3. Muestra de sillar de la cantera de la Caseta Leal (Castalla).
 • Establir la cronologia de les restes de bigues de fusta –bigues 13 i 14–que queden al Palau, mitjançant el seu anàlisis radiocarbònic, únic aspecte que falta per conèixer de les mateixes (làm. 4).
Làmina 4. Bigues de fusta 13 i 14 analitzades // Lámina 4. Vigas de madera 13 y 14 analizadas.
Làmina 4. Bigues de fusta 13 i 14 analitzades // Lámina 4. Vigas de madera 13 y 14 analizadas.

Els treballs, començats després de rebre el necessari permís de la Direcció General DE Cultura, estan dirigits per Juan Antonio Mira Rico, Màrius Bevià i Garcia i José Ramón Ortega Pérez –Directors del Projecte de recuperació social del Conjunt Patrimonial del Castell de Castalla–. A més compten amb el suport dels tècnics de l’empresa ARPA PATRIMONIO SL i de l’antracòloga Yolanda Carrión Marco –Departamento de Geografía, Prehistoria y Arqueología de la Universidad del País Vasco–; i els químics Diego Cazorla Amorós, Olga Cornejo Navarro, Isidro Martínez Mira i Eduardo María Vilaplana Ortego –Departament de Química Inorgànica Institut Universitari de Materials de la Universitat d’Alacant–. Tots ells són col·laboradors en l’esmentat projecte de recuperació social.

L’estudi de composició i dels morters i carreus, així com el que es realitze per a determinar la procedència de la pedra utilitzada per a fabricar els carreus, es tindrà lloc a la Universitat d’Alacant. D’altra banda, l’anàlisi radiocarbònic es realitzarà al Laboratori Beta Analytic de Miami.

Com podeu vore, el ritme no baixa i els treballs realitzats es troben al capdavant de la gestió del patrimoni cultural a la província d’Alacant. Per això, els pròxims anys es continuaran amb ells, analitzan els materials constructius del Pati d’Armes, Palau i la Torre Grossa que falten per estudiar.

PD 1: Recordeu que el pròxim dissabte tindrà lloc el taller didàctic per a xiquets Sigues historiador per un dia. Vine i descobreix la història! Més informació ací.

PD 2: Ací podeu descarregar gratis El Conjunt Patrimonial del Castell de Castalla. Una porta oberta cap al patrimoni natural. Guia de visita de fauna i flora.

Nuevos avances en el conocimiento del Castell de Castalla: 1ª fase de análisis de materiales constructivos

¡Buenos días!

La investigación es, junto con la conservación, la restauración, la didáctica y la difusión, una de las bases fundamentales de la gestión del Conjunt Patrimonial del Castell de Castalla –más información sobre el mismo aquí–). Por ello, este año se ha decidido continuar con esta tarea con una nueva línea centrada en conocer mejor la madera, los morteros y los sillares, utilizados en la construcción de la fortificación. En concreto se busca:

Saber cuál es la composición de los morteros y sillares del Pati d’ Armes (ver láms. 1 y 2). No se estudiará la madera porque ya lo fue en una actuación anterior que se encuentra en proceso de publicación.

Determinar la procedencia de la piedra utilizada para fabricar los sillares del Pati d’Armes –porque, como en el punto anterior, la madera no se estudiará porque también lo ha sido en este plano–. Las muestras tomadas en el castillo desde compararán con otra procedente de la antigua cantera de la Caseta Leal (Castalla) (ver lám. 3).

Establecer la cronología de los restos de vigas de madera –vigas 13 y 14– que quedan en el Palau, mediante su análisis radiocarbónico, único aspecto que falta por conocer de las mismas (lám. 4).

Los trabajos, comenzados tras recibir el necesario permiso de la Dirección General de Cultura, están dirigidos por Juan Antonio Mira Rico, Màrius Beviá y García y José Ramón Ortega Pérez –Directores del Proyecto de recuperación social del Conjunto Patrimonial del Castillo de Castalla–. Además cuentan con el apoyo de los técnicos de la empresa ARPA PATRIMONIO SL y de la antracóloga Yolanda Carrión Marco –Departamento de Geografía, Prehistoria y Arqueología de la Universidad del País Vasco-; y los químicos Diego Cazorla Amorós, Olga Cornejo Navarro, Isidro Martínez Mira y Eduardo María Vilaplana Ortego –Departamento de Química Inorgánica Instituto Universitario de Materiales de la Universidad de Alicante–. Todos ellos son colaboradores en dicho proyecto de recuperación social.

El estudio de composición y de los morteros y sillares, así como el que se realice para determinar la procedencia de la piedra utilizada para fabricar los sillares, se tendrá lugar en la Universidad de Alicante. Por otra parte, el análisis radiocarbónico se realizará en el Laboratorio Beta Analytic de Miami.

Como podéis ver, el ritmo no baja y los trabajos realizados se encuentran la vanguardia de la gestión del patrimonio cultural en la provincia de Alicante. Por ello, en los próximos años se continuará con ellos, analizando los materiales constructivos del Pati d’Armes, del Palau i la Torre Grossa que faltan por estudiar.

P.D. 1: Recuerde que el próximo sábado tendrá lugar el taller didáctico para niños ¡Sé historiador por un día. Ven y descubre la historia! Más información aquí.

P.D. 2: Aquí podéis descargar gratis El Conjunt Patrimonial del Castell de Castalla. Una puerta abierta hacia el patrimonio natural. Guía de visita de fauna y flora.

3 pensaments sobre “Nous avanços en el coneixement del Castell de Castalla: 1ª fase d’anàlisi de materials constructius

  1. Hola Francesc!

   Moltes gràcies pel teu comentari. Ens ajuda a seguir treballant pel patrimoni cultural de Castalla.

   Rep una forta abraçada!

  2. Moltes gràcies Francesc i disculpa pel retard a l’hora de contestar-te. Treballem molt per a conèixer, conservar i difondre el patrimoni cultural de Castalla

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s