Les Festes de Moros i Cristians de Castalla ja estan protegides com Bé Immaterial de Rellevància Local

Festes de Moros i Cristians de Castalla. Sant Jaume // Fiestas de Moros y Cristianos. Sant Jaume.
Festes de Moros i Cristians de Castalla. Sant Jaume // Fiestas de Moros y Cristianos. Sant Jaume. Autor: Frederic Josep Cerdà i Bordera.

Bon dia!

El passat 19 de maig, la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport va publicar l’ORDE 50/2015, en la qual es va declarar bé immaterial de rellevància local les Festes de Moros i Cristians de la Comunitat Valenciana. D’aquesta manera, Castalla conta amb un nou bé cultural protegit per la legislació autonòmica en matèria de patrimoni cultural.

Ara bé, què implica aquesta protecció? Suposa, sobre tot, el reconeixement cultural i patrimonial d’una de les tradicions més genuïnes de la Comunitat Valenciana que, en alguns casos, ja gaudia de reconeixement turístic –com a Festes d’Interès Turístic Local, Provincial, Autonòmic, Nacional o Internacional.

L’esmentada orde –punxeu ací– conté informació d’interès que cal destacar. En primer, estableix la possibilitat d’aconseguir la categoria de bé d’interès cultural immaterial per a les festes –o actes de les mateixes– d’especial rellevància i significació per al patrimoni cultural valencià. En aquest sentit, les festes de Castalla haurien d’optar a aquesta categoria perquè, almenys en principi, poden considerar-se d’especial rellevància i significació per al patrimoni cultural valencià. En segon lloc inclou dades interessants sobre el bé protegit:
Introducció, de tipus antropològic, geogràfic i històric, en la qual s’assenyala la seua diversitat i caràcter teatral; el seu paper socialitzador, en el qual destaca la incorporació massiva de la dona; el seu àmbit geogràfic –espanyol, europeu i americà–; i la seua evolució històrica des del segle XII, en les representacions de les lluites que rememoren la conquesta cristiana, fins el segle XIX, que va suposar la expansió de la festa moderna de Moros i Cristians, en un context de canvi social i de ruptura amb la societat tradicional.
Denominació oficial tant en valencià –Festes de Moros i Cristians–, com en castellà –Fiestas de Moros y Cristianos.
Àmbit territorial que afecta a poblacions de la Comunitat Valenciana on es desenvolupen aquest tipus de festes.
Descripció del bé, en la qual es descriu la seua seqüència festiva, de manera genèrica, i menciona els seus components: el religiós –representat per processons, romeries i misses–; l’històric –on es rememoren fets ocorreguts durant la conquesta, encarnats per les ambaixades, guerrilles, alardos, etc.–; i el militar –representat per l’antiga soldadesca que es conserva en l’organització de les comparses–. Es tracta de tres elements bàsics que configuren les Festes de Moros i Cristians, i que es troben perfectament fusionats i entrellaçats en tots els pobles que les celebren. Als anteriors cap sumar altres, també indispensables, com la indumentària, la pólvora i la música nascuda per aquesta festa, amb pasdobles, marxes mores i cristianes.

En definitiva s’ha donat un pas més per a protegir el nostre patrimoni cultural, però podeu estar segurs que no serà l’últim.

PD: Ací podeu descarregar gratis El Conjunt Patrimonial del Castell de Castalla. Una porta oberta cap al patrimoni natural. Guia de visita de fauna i flora.

Las Fiestas de Moros y Cristianos de Castalla ya están protegidas como Bien Inmaterial de Relevancia Local

¡Buenos días!

El pasado 19 de mayo, la Consejería de Educación, Cultura y Deporte publicó la ORDEN 50/2015, en la cual se declaró Bien Inmaterial de Relevancia Local las Fiestas de Moros y Cristianos de la Comunidad Valenciana. De este modo, Castalla cuenta con un nuevo bien cultural protegido por la legislación autonómica en materia de patrimonio cultural.

Ahora bien, ¿qué implica esta protección? Supone, sobre todo, el reconocimiento cultural y patrimonial de una de las tradiciones más genuinas de la Comunidad Valenciana que, en algunos casos, ya gozaba de reconocimiento turístico -como Fiestas de Interés Turístico Local, Provincial, Autonómico, Nacional o Internacional .

Dicha orden –pinchad aquí– contiene información de interés que hay que destacar. Primero, establece la posibilidad de alcanzar la categoría de bien de interés cultural inmaterial para las fiestas –o actos de las mismas– de especial relevancia y significación para el patrimonio cultural valenciano. En este sentido, las fiestas de Castalla deberían optar a esta categoría porque, al menos en principio, pueden considerarse de especial relevancia y significación para el patrimonio cultural valenciano. En segundo lugar incluye datos interesantes sobre el bien protegido:
Introducción, de tipo antropológico, geográfico e histórico, en la cual se señala su diversidad y carácter teatral; su papel socializador, en el cual destaca la incorporación masiva de la mujer; su ámbito geográfico –español, europeo y americano–; y su evolución histórica desde el siglo XII, en las representaciones de las luchas que rememoran la conquista cristiana, hasta el siglo XIX, que supuso la expansión de la fiesta moderna de Moros y Cristianos, en un contexto de cambio social y de ruptura con la sociedad tradicional.
Denominación oficial tanto en valenciano –Festes de Moros i Cristians–, como en castellano –Fiestas de Moros y Cristianos.
Ámbito territorial que afecta poblaciones de la Comunidad Valenciana donde se desarrollan este tipo de fiestas.
Descripción del bien, en la cual se describe su secuencia festiva, de manera genérica, y menciona sus componentes: el religioso –representado por procesiones, romerías y misas–; el histórico –donde se rememoran hechos ocurridos durante la conquista, encarnados por las embajadas, guerrillas, alardes, etc.–; y el militar –representado por la antigua soldadesca que se conserva en la organización de las comparsas–. Se trata de tres elementos básicos que configuran las Fiestas de Moros y Cristianos, y que se encuentran perfectamente fusionados y entrelazados en todos los pueblos que las celebran. A los anteriores cabe sumar otros, también indispensables, como la indumentaria, la pólvora y la música nacida para esta fiesta, con pasodobles, marchas moras y cristianas.

En definitiva se ha dado un paso más para proteger nuestro patrimonio cultural, pero podéis estar seguros que no será el último.

P.D.: Aquí puede descargar gratis El Conjunt Patrimonial del Castell de Castalla. Una puerta abierta hacia el patrimonio natural. Guía de visita de fauna y flora.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s