Primers passos del llibre sobre l’Ermita de la Sang

Bon dia!

Una de les actuacions més importants del Servei Municipal de Patrimoni Cultural de Castalla per al present any, està relacionada amb el Conjunt Patrimonial del Castell de Castalla i, especialment, amb l’Ermita de la Sang (làm. 1).

Làmina 1. Ermita de la Sang // Lámina 1. Ermita de la Sang.
Làmina 1. Ermita de la Sang // Lámina 1. Ermita de la Sang.

En concret es tracta de la publicació, en format digital, d’una monografia sobre l’Ermita de la Sang, antiga església de Santa Maria, per a donar a conèixer els resultats d’investigació realitzats al temple gràcies a una ajuda econòmica de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert –que depèn de la Diputació d’Alacant– (més informació sobre la investigació ací). De manera provisional, perquè encara poden haver canvis de títols i continguts, els treballs que apareixeran en aquest volum seran els següents:

 • El punto de partida: aportaciones previas, de Juan Antonio Mira Rico.
 • La Iglesia de Santa María y su contexto histórico (1244-1499), de Juan Leonardo Soler Milla.
 • La evolución de la Iglesia de Santa Maria entre 1294 y ca. 1565, de J.A. Mira Rico i Màrius Bevià i Garcia (fig. 1).
 • La evolución histórica de la Ermita de la Sang entre 1592 y 2011, de J.A. Mira Rico, M. Bevià i Garcia, Manuel Pérez Mateu i José Ramón Ortega Pérez.
 • La Iglesia de Santa Maria / Ermita de la Sang y las iglesias de arcos diafragma de la provincia de Alicante, de M. Bevià i Garcia.
 • Otro arte de la Pasión: arquitectura específica para la Semana Santa. Los casos de la provincia de Alicante y el ejemplo de Castalla, de Alejandro Cañestro Donoso.
 • La cripta CO1 de la Ermita de la Sang (Castalla, Alicante). Aspectos osteoarqueológicos, de María Paz de Miguel Ibáñez.
 • La datación radiocarbónica de los restos humanos de la cripta CO1 de la Ermita de la Sang (Castalla), de J.A. Mira Rico i J.R. Ortega Pérez.
 • Los tejidos de la CO1 de la Ermita de la Sang (Castalla), de Carmen Alfaro Giner.
 • La Ermita de la Sang como parte del Conjunt Patrimonial del Castell de Castalla, de J.A. Mira Rico, M. Bevià i Garcia i J.R. Ortega Pérez.
Làmina 1. Planta hipotètica de l’Església de Santa Maria en el segle XIV. Autor: M. Bevià i Garcia // Lámina 01. Planta hipotética de la Iglesia de Santa Maria en el siglo XV. Autor: M. Bevià i Garcia.
Figura 1. Planta hipotètica de l’Església de Santa Maria en el segle XIV. Autor: M. Bevià i Garcia // Figura 1. Planta hipotética de la Iglesia de Santa Maria en el siglo XV. Autor: M. Bevià i Garcia.

Amb la seua publicació, prevista per a l’últim trimestre de l’any, es donarà un important pas en el coneixement de l’Ermita de la Sang al incorporar nous estudis interdisciplinars que han aportat informació nova i molt important. No obstant, en cap moment s’ha pretès realitzar “el treball total sobre la ermita”. Aquest estudi és la investigació més exhaustiva que existeix, en aquests moments, sobre el temple. Però podrà ser corregit, matisat, i ampliat en el futur, perquè encara queden temes oberts per a estudiar.

Seguirem informant-vos!

 

Primeros pasos del libro sobre la Ermita de la Sangre

¡Buenos días!

Una de las actuaciones más importantes del Servei Municipal de Patrimoni Cultural de Castalla para el presente año, está relacionada con el Conjunto Patrimonial del Castillo de Castalla y, especialmente, con la Ermita de la Sangre (ver lám. 1).

En concreto se trata de la publicación, en formato digital, de una monografía sobre la Ermita de la Sangre, antigua iglesia de Santa María, para dar a conocer los resultados de investigación realizados en el templo gracias a una ayuda económica del Instituto Alicantino de Cultura Juan Gil-Albert –dependiente de la Diputación de Alicante– (más información sobre la investigación aquí). De manera provisional, porque todavía pueden haber cambios, de títulos y contenidos, los trabajos que aparecerán en este volumen serán los siguientes:

 • El punto de partida: aportaciones previas, de Juan Antonio Mira Rico.
 • La Iglesia de Santa María y su contexto histórico (1244-1499), de Juan Leonardo Soler Milla.
 • La evolución de la Iglesia de Santa María entre 1294 y ca. 1565, de J.A. Mira Rico y Màrius Bevià i Garcia (ver fig. 1).
 • La evolución histórica de la Ermita de la Sang entre 1592) y 2011, de J.A. Mira Rico, M. Bevià i Garcia, Manuel Pérez Mateo y José Ramón Ortega Pérez.
 • La Iglesia de Santa María / Ermita de la Sang y las iglesias de arcos diafragma de la provincia de Alicante, de M. Bevià y Garcia.
 • Otro arte de la Pasión: arquitectura específica para la Semana Santa. Los casos de la provincia de Alicante y el ejemplo de Castalla, de Alejandro Cañestro Donoso.
 • La cripta CO1 de la Ermita de la Sang (Castalla, Alicante). Aspectos osteoarqueológicos, de María Paz de Miguel Ibáñez.
 • La datación radiocarbónica de los restos humanos de la cripta CO1 de la Ermita de la Sang (Castalla), de J.A. Mira Rico y J.R. Ortega Pérez.
 • Los tejidos de la cripta CO1 de la Ermita de la Sang (Castalla), de Carmen Alfaro Giner.
 • La Ermita de la Sang como parte del Conjunt Patrimonial del Castell de Castalla, de J.A. Mira Rico, M. Bevià y Garcia y J.R. Ortega Pérez.

Con su publicación, prevista para el último trimestre del año, se dará un importante paso en el conocimiento de la Ermita de la Sang al incorporar nuevos estudios interdisciplinares que han aportado información muy importante y novedosa. No obstante, en ningún momento se ha pretendido realizar “el trabajo total sobre la ermita”. Este estudio es la investigación más exhaustiva que existe, en estos momentos, sobre el templo. Pero podrá ser corregido, matizado, y ampliado en el futuro, porque aún quedan temas abiertos para estudiar.

¡Os seguiremos informando!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s