Bones Festes!

El Servei Municipal de Patrimoni Cultural de Castalla vos desitja unes bones festes de Nadal, una bona eixida i entrada d’any i, com no, que els Reis Mags vinguen carregats.

Però, en lloc de la típica postal nadalenca, hem inclòs dos imatges d’una moneda romana del segle IV localitzada al Castell de Castalla. Es tracta d’una moneda de bronze anomenada nvmmvs que va aparèixer a finals del segle III. Va ser encunyada a Lyon (França), entre el 318 i el 320 dC, al govern de l’emperador Constantí I (307-337 dC).

En l’anvers (làm. 1) apareix la figura del propi emperador, mentre que en el revers hi ha una figura antropomorfa, identificada amb el Sol Invicte, que li ofereix a Constantí el món (làm. 2). La influència d’aquesta divinitat –la festa de la qual es celebrava el 25 de desembre– en els emperadors romans és una prova de les tendències monoteistes de l’època. L’atracció que Constantí va mostrar per aquesta deïtat, entre altres factors, va afavorir la seua conversió al Cristianisme. Temps després la festa del Sol Invicte es va transformar en la del Naixement de Crist que es celebrarà esta nit i demà.

Làmina 1 / Lámina 1. Nvmmvs de Constantí I. Anvers // Nvmmvs de Constantino I. Anverso.
Làmina 1 / Lámina 1. Nvmmvs de Constantí I. Anvers // Nvmmvs de Constantino I. Reverso.
Làmina 2 / Lámina 2. Nvmmvs de Constantí I. Revers // Nvmmvs de Constantino I. Reverso.
Làmina 2 / Lámina 2. Nvmmvs de Constantí I. Revers // Nvmmvs de Constantino I. Reverso.

¡Felices Fiestas!

El Servei Municipal de Patrimoni Cultural de Castalla os desea unas felices fiestas de Navidad, una buena salida y entrada de año y, cómo no, que los Reyes Magos vengan cargados.

Pero, en lugar de la típica postal navideña, hemos incluido dos imágenes de una moneda romana del siglo IV localizada en el Castell de Castalla. Se trata de una moneda de bronce llamada nvmmvs que apareció a finales del siglo III. Fue acuñada a Lyon (Francia), entre el 318 y el 320 d.C., durante el gobierno del emperador Constantino I (307-337 d.C.).

En el anverso (ver lám. 1) aparece la figura del propio emperador, mientras que en el reverso hay una figura antropomorfa, identificada con el Sol Invicto, que le ofrece a Constantno el mundo (ver lám. 2). La influencia de esta divinidad –la fiesta de la cual se celebraba el 25 de diciembre– en los emperadores romanos es una prueba de las tendencias monoteístas de la época. La atracción que Constantino mostró por esta deidad, entre otros factores, favoreció su conversión al Cristianismo. Tiempo después la fiesta del Sol Invicto se transformó en la del Nacimiento de Cristo que se celebrará esta noche y mañana.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s