Jornada de portes obertes, treballs a la casa de la família Rico, restauració de les figures del Betlem municipal i trasllat de béns culturals

Bon dia!

Ja és divendres i aprofitem per a posar-vos al dia amb les novetats més recents relacionades amb el nostre patrimoni cultural. Anem allà!

  • Com sabeu el pròxim diumenge seran les Jornades de portes obertes al Conjunt Patrimonial del Castell de Castalla. Aquestes, de caràcter gratuït, serviran per a conèixer els nous treballs realitzats a l’aljub de la vila. Punxeu ací per obtenir més informació i saber com assistir-hi.
  • En setembre en una de les inspeccions setmanals que es realitzen a casa de la família Rico –en concret en la sala en la qual es troba la secció històrica de l’Arxiu Municipal de Castalla–; es va detectar la presència de corc de la fusta a les bigues del sostre. Una volta realitzats els tràmits administratius pertinents, s’ha posat en marxa la maquinària per a evitar que el corc de la fusta afecte més a les bigues, passe a les prestatgeries i danye la documentació històrica. Per ara ja s’ha realitzat la primera fase que ha consistit en el decapat de les bigues (làm. 1). D’aquesta manera ja s’han deixat preparades per a rebre el tractament contra el corc de la fusta la pròxima setmana.
Làmina 1. Preparatius per al decapat // Làmina 1. Preparativos para el decapado.
Làmina 1. Preparatius per al decapat // Làmina 1. Preparativos para el decapado.
  • Les figures del Betlem municipal presentaven diversos trencaments i danys produïts per actes vandàlics, manipulació, erosió ambiental i el pas del temps (làms. 2-6). Per això era necessària una intervenció per a recuperar el seu estat original, però sense perdre el seu valor històric. En aquest sentit el Servei Municipal de Patrimoni Cultural ha col·laborat en aquesta iniciativa, patrocinada per la Regidoria de Festes i executada pel restaurador Manuel Pérez Mateu, membre de l’equip que treballa en la recuperació social del Conjunt Patrimonial del Castell de Castalla i amb una gran experiència en el món de la restauració.

02

03

04

05

Làmines 2-6. Desperfectes en les figures del Betlem municipal i trasllat per a la seua restauració // Láminas 2-6. Desperfectos en las figuras del Belén municipal y traslado para su restauración.
Làmines 2-6. Desperfectes en les figures del Betlem municipal i trasllat per a la seua restauració // Láminas 2-6. Desperfectos en las figuras del Belén municipal y traslado para su restauración.
  • Des de fa unes setmanes es realitzen obres a la casa de la família Torró. Abans de les mateixes, el personal del Servei Municipal de Patrimoni Cultural –en col·laboració amb el personal de la Brigada Municipal d’Obres– va procedir a la retirada de distints béns culturals situats a l’interior del edifici. Aquests van ser inventariats, protegits i traslladats a la casa de la família Rico (làm. 7).
Làmina 7. Trasllat dels béns culturals de la casa Torró // Lámina 7. Traslado de bienes culturales de la casa Torró.
Làmina 7. Trasllat dels béns culturals de la casa Torró // Lámina 7. Traslado de bienes culturales de la casa Torró.

 

Fins el diumenge!

 

Jornada de puertas abiertas, trabajos en la casa de la familia Rico, restauración de las figures del Belén municipal y traslado de bienes culturales

 

¡Buenos días!

Ya es viernes y aprovechamos para poneos al día con las novedades más recientes relacionadas con nuestro patrimonio cultural. ¡Vamos allá!

  • Cómo sabéis el próximo domingo serán las Jornadas de puertas abiertas en el Conjunt Patrimonial del Castell de Castalla. Estas, de carácter gratuito, servirán para conocer los nuevos trabajos realizados al aljibe de la villa. Pinchad aquí para obtener más información y saber como asistir
  • En septiembre, durante una de las inspecciones semanales que se realizan en casa de la familia Rico –en concreto en la sala en la cual se encuentra la sección histórica del Archivo Municipal de Castalla–; se detectó la presencia de carcoma en las vigas de madera del techo. Una vez realizados los trámites administrativos pertinentes, se ha puesto en marcha la maquinaria para evitar que la carcoma afecte más a las vigas, pase a las estanterías y dañe la documentación histórica. Por ahora ya se ha realizado la primera fase que ha consistido en el decapado de las vigas (ver lám. 1). De este modo ya están preparadas para recibir el tratamiento contra la carcoma la próxima semana.
  • Las figuras del Belén municipal presentaban varias roturas y daños producidos por actos vandálicos, manipulación, erosión ambiental y el paso del tiempo (ver láms. 2-6). Por eso era necesaria una intervención para recuperar su estado original, pero sin perder su valor histórico. En este sentido el Servei Municipal de Patrimoni Cultural ha colaborado en esta iniciativa, patrocinada por la Concejalía de Fiestas y ejecutada por el restaurador Manuel Pérez Mateu, miembro del equipo que trabaja en la recuperación social del Conjunt Patrimonial del Castell de Castalla y con una gran experiencia en el mundo de la restauración.
  • Desde hace unas semanas se realizan obras en la casa de la familia Torró. Antes de las mismas, el personal del Servei Municipal de Patrimoni Cultural –en colaboración con el personal de la Brigada Municipal de Obras– procedió a la retirada de distintos objetos situados en el interior del edificio. Éstos fueron inventariados, protegidos y trasladados a la casa de la familia Rico (ver lám. 7).

¡Hasta el domingo!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s