Els canvis ja són visibles

Bon dia!

Després del parèntesi fester encarem la recta final de l’any amb energies renovades per a tancar uns projectes i començar-ne altres nous.

Com ja sabeu, una de les principals actuacions que es realitza en aquests moments és la recuperació de l’aljub de la vila medieval (més informació ací). Aprofitarem aquesta entrada per comentar-vos com van els treballs impulsats per la Regidoria i el Servei Municipal de Patrimoni Cultural de Castalla, finançats per la Conselleria de Cultura, Educació i Esports i l’Ajuntament de Castalla i executats per l’empresa ARPA Patrimonio S.L.

El ritme dels mateixos és intens i ja s’aprecia la transformació de l’aljub plasmada en:

  • La construcció del mur de contenció, per a evitar que la baixada d’aigua arrastre l’estrat arqueològic de les estructures annexes. A més, també serveix per a reforçar l’estabilitat de l’aljub (recordeu que originàriament seria una construcció enterrada) (làm. 1). En el mur s’han col·locat orificis per a facilitar l’eixida de pluja, així com fragments de rajola massissa per a indicar que es tracta d’una obra nova (làm. 2).
Làmina 1. Mur de contenció // Lámina 1. Muro de contención.
Làmina 1. Mur de contenció // Lámina 1. Muro de contención.
Làmina 2. Orificis d'evacuació i rajoles massisses // Lámina 2. Orificios de evacuación y ladrillos macizos.
Làmina 2. Orificis d’evacuació i rajoles massisses // Lámina 2. Orificios de evacuación y ladrillos macizos.
  • La creació d’una base per a instal·lar la barana que permetrà vore l’interior de l’aljub amb seguretat (làm. 3) Aquesta plataforma compta amb una canalitzacions externes i internes per a facilitar l’evacuació de les aigües pluvials. A més, no contacta directament amb l’obra original perquè s’ha col·locat una geotèxtil blanc de separació.
Làmina 3. Base per a la barana separada de l'aljub pel geotèxtil blanc // Lámina 3. Base para la barandilla separada del aljibe por el geotextil blanco.
Làmina 3. Base per a la barana separada de l’aljub pel geotèxtil blanc // Lámina 3. Base para la barandilla separada del aljibe por el geotextil blanco.
  • La reconstrucció del tram de volta que cobrirà part de l’aljub i ajudarà a fer-lo més comprensible. En concret, ara es recreixen els murs que conserven l’arrancada de la volta a partir dels quals s’alçarà el nou tram (làms. 4-6). Fins ara es pensava que l’aljub estava cobert per una volta de canó, com la de l’aljub del Pati d’Armes del Castell de Castalla (làm. 7). Però, després de realitzar els càlculs pertinents, sembla que, en realitat, la volta seria rebaixada (làm. 8). I així es reconstruirà.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

05

Làmines 4-6. Reconstrucció del tram de volta // Láminas 4-6. Reconstrucción del tramo de bóveda.
Làmines 4-6. Reconstrucció del tram de volta. Láminas 4-6. Reconstrucción del tramo de bóveda.
Làmina 7. Volta de canó de l'aljub del Pati d'Armes del Castell de Castalla // Lámina 7. Bóveda de cañón del aljibe del Pati d'Armes del Castell de Castalla.
Làmina 7. Volta de canó de l’aljub del Pati d’Armes del Castell de Castalla // Lámina 7. Bóveda de cañón del aljibe del Pati d’Armes del Castell de Castalla.
Làmina 8. Arc rebaixat de la porta d'entrada al Castell de Castalla. La seu prolongació formaria un arc rebaixat // Lámina 8. Arco rebajado de la puerta de entrada al Castell de Castalla. Su prolongación formaría un arco rebajado.
Làmina 8. Arc rebaixat de la porta d’entrada al Castell de Castalla. La seu prolongació formaria una volta rebaixada // Lámina 8. Arco rebajado de la puerta de entrada al Castell de Castalla. Su prolongación formaría una bóveda rebajada.

Totes les persones que visiteu el conjunt patrimonial podreu observar els treballs que es realitzen. Així que si teniu oportunitat de vore com es recupera el nostre patrimoni cultural no la deixeu passar. Sinó, esteu convidades a la jornada de portes obertes que es realitzarà quan les obres estiguen finalitzades. Seguiu atentes i atents!

 

Los cambios ya son visibles

 

¡Buenos días!

Después del paréntesis de fiestas encaramos la recta final del año con energías renovadas para cerrar unos proyectos y empezar otros nuevos.

Cómo ya sabéis, una de las principales actuaciones que se realiza en estos momentos es la recuperación del aljibe de la villa medieval (más información aquí). Aprovecharemos este entrada para comentaros cómo van los trabajos impulsados por la Concejalía y el Servei Municipal de Patrimoni Cultural de Castalla, financiados por la Conselleria de Cultura, Educación y Deportes y el Ayuntamiento de Castalla y ejecutados por la emprendida ARPA Patrimonio S.L.

El ritmo de los mismos es intenso y ya se aprecia la transformación del aljibe plasmada en:

  • La construcción del muro de contención, para evitar que la bajada de agua arrastre el estrato arqueológico de las estructuras anejas. Además, también sirve para reforzar la estabilidad del aljibe (recordad que originariamente sería una construcción enterrada) (ver lám. 1). En el muro se han colocado orificios para facilitar la salida de lluvia, así como fragmentos de ladrillo macizo para indicar que se trata de una obra nueva (ver lám. 2).
  • La creación de una base para instalar la barandilla que permitirá ver el interior del aljibe con seguridad (ver lám. 3). Esta plataforma cuenta con una canalizaciones externas e internas para facilitar la evacuación de las aguas pluviales. Además, no contacta directamente con la obra original porque se ha colocado una geotextil blanco de separación.
  • La reconstrucción del tramo de vuelta que cubrirá parte del aljibe y ayudará a hacerlo más comprensible. En concreto, ahora se están recreciendo los muros que conservan la arrancada de la bóveda a partir de los cuales se levantará el nuevo tramo (ver láms. 4-6). Hasta ahora se pensaba que el aljibe estaba cubierto por una vuelta de cañón, como la del aljibe del Pati d’Armes del Castell de Castalla (ver lám. 7). Pero, después de realizar los cálculos pertinentes, parece que, en realidad, la vuelta sería rebajada (ver lám. 8). Y así se reconstruirá.

Todas las personas que visitáis el conjunto patrimonial podréis observar los trabajos que se realizan. Así que si tenéis oportunidad de ver como se recupera nuestro patrimonio cultural no la dejáis pasar. Sino, estáis invitadas a la jornada de puertas abiertas que se realizará cuando las obras estén finalizadas. Seguís atentas y atentos!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s