Ja han començat els treballs a l’aljub de la vila medieval!

Bon dia!

Després de rebre l’autorització necessària per part de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports, el dilluns es van iniciar els nous treballs de recuperació social de l’aljub de la vila medieval. Sota la direcció de Juan Antonio Mira Rico (responsable tècnic del Servei Municipal de Patrimoni Cultural de Castalla), Màrius Bevià i Garcia (arquitecte) i José Ramón Ortega Pérez (ARPA Patrimonio S.L.), i la supervisió d’Álvaro Palma Monteagudo (regidor de Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de Castalla); els operaris de l’empresa ARPA Patrimonio S.L. han delimitat i senyalitzat la zona d’actuació i han pujat els materials necessaris per a treballar (làms. 1 i 2).

Làmina 1. Aljub de la vila (2013) // Lámina 1. Aljibe de la villa (2013). Autor: José Ramón Ortega Pérez.
Làmina 1. Aljub de la vila (2013) // Lámina 1. Aljibe de la villa (2013).
Làmina 2. Delimitació de la zona d'actuació en presència de José Ramón Ortega Pérez (codirector dels treballs) i Álvaro Palma Monteagudo (regidor de patrimoni cultural) // Lámina 2. Delimitación de la zona de actuación en presencia de José Ramón Ortega Pérez (codirector de los trabajos) y Álvaro Palma Monteagudo (Concejal de Patrimonio Cultural).
Làmina 2. Delimitació de la zona d’actuació en presència de José Ramón Ortega Pérez (codirector dels treballs) i Álvaro Palma Monteagudo (regidor de patrimoni cultural) // Lámina 2. Delimitación de la zona de actuación en presencia de José Ramón Ortega Pérez (codirector de los trabajos) y Álvaro Palma Monteagudo (Concejal de Patrimonio Cultural).

Aquesta actuació forma part del Projecte de recuperació social el Conjunt Patrimonial del Castell de Castalla –més informació ací–, que des de l’any 2009 executa l’Ajuntament de Castalla mitjançant la regidoria i el Servei Municipal de Patrimoni Cultural de Castalla. A més, la intervenció ha rebut una subvenció econòmica de 15.000 € procedents de la convocatòria d’ajudes per a la conservació i protecció dels béns immobles del patrimoni cultural de la Comunitat Valenciana, de l’esmentada Conselleria d’Educació, Cultura i Esports. Aquesta subvenció permetrà sufragar bona part de l’actuació xifrada en 20.000 €.

En anteriors entrades ja s’ha parlat del que s’ha fet fins ara en l’aljub (més informació ací), així que ara sols es descriuran les accions que es realitzaran les pròximes setmanes:

 • Instal·lació d’una barana de seguretat, que permetrà vore l’interior de l’aljub sense perill de caure dins d’ell (làm. 3 i fig. 1).
Làmina 3. Treballs a realitzar // Lámina 3. Trabajos a realitzar: situación del tramo de bóveda a reconstruir y de la barandilla de seguridad.
Làmina 3. Treballs a realitzar // Lámina 3. Trabajos a realitzar: situación del tramo de bóveda a reconstruir y de la barandilla de seguridad.
Figura 1. Ubicació de la barana de seguretat // Figura 1. Ubicación de la barandilla de seguriedad. Autor: Màrius Bevià i Garcia.
Figura 1. Ubicació de la barana de seguretat // Figura 1. Ubicación de la barandilla de seguriedad. Autor: Màrius Bevià i Garcia.
 • Construcció d’un mur de contenció, al sud de l’aljub, per a evitar que la pluja arrossegue l’estrat arqueològic de les estructures annexes (làm. 4).
Làmina 4. Treballs a realitzar // Lámina 4. Trabajos a realizar: ubicación del muro de contención.
Làmina 4. Treballs a realitzar // Lámina 4. Trabajos a realizar: ubicación del muro de contención.
 • Formació de canalitzacions per a evacuar les aigües pluvials.
 • Delimitació de l’aljub i les estructures annexes amb mollons per a la seua incorporació a les visites guiades del conjunt patrimonial.
 • Reconstrucció d’un tram de 2 m de la volta que cobria l’aljub, originalment. Aquesta actuació, sens dubte la més espectacular de les quals estan previstes realitzar, ajudarà a entendre al visitant les antigues característiques arquitectòniques del depòsit d’aigua. Aquest aspecte és molt important perquè, habitualment, els visitants del conjunt patrimonial creuen que l’aljub era una bassa (vore làm. 3 i fig. 2).
Figura 2. Estat actual de l'aljub i acabat final després de la reconstrucció del tram de la volta // Figura 2. Estado actual del aljibe y acabado final tras la reconstrucción del tramo de la bóveda.
Figura 2. Estat actual de l’aljub i acabat final després de la reconstrucció del tram de la volta // Figura 2. Estado actual del aljibe y acabado final tras la reconstrucción del tramo de la bóveda. Autor: Màrius Bevià i Garcia.

Per últim, cal destacar que les obres no afectaran la visita del conjunt patrimonial. Així que vos animem a no perdre l’oportunitat de vore en directe com es recupera el nostre patrimonio cultural.

PD: Ací podeu descarregar gratis el llibre La Iglesia de Nuestra Señora de la Asunción de Castalla. Actuaciones patrimoniales 2005-2010.

 ¡Ya han empezado los trabajos en el aljibe del villa medieval!

 

¡Buenos días!

Después de recibir la autorización necesaria por parte de la Conselleria de Educación, Cultura y Deportes, el lunes se iniciaron los nuevos trabajos de recuperación social del aljibe de la villa medieval. Bajo la dirección de Juan Antonio Mira Rico (responsable técnico del Servei Municipal de Patrimonio Cultural de Castalla), Màrius Bevià i Garcia (arquitecto) y José Ramón Ortega Pérez (ARPA Patrimonio S.L.), y la supervisión de Álvaro Palma Monteagudo (regidor de Patrimonio Cultural del Ayuntamiento de Castalla); los operarios de la emprendida ARPA Patrimonio S.L. han delimitado y señalizado la zona de actuación y han subido los materiales necesarios para trabajar (láms. 1 y 2).

Esta actuación forma parte del Proyecto de recuperación social el Conjunt Patrimonial del Castell de Castalla –más información aquí–, que desde el año 2009 ejecuta el Ayuntamiento de Castalla mediante la Concejalía y el Servei Municipal de Patrimoni Cultural de Castalla. Además, la intervención ha recibido una subvención económica de 15.000 € procedentes de la convocatoria de ayudas para la conservación y protección de los bienes inmuebles del patrimonio cultural de la Comunidad Valenciana, de la mencionada Conselleria de Educación, Cultura y Deportes. Esta subvención permitirá sufragar buena parte de la actuación cifrada en 20.000 €.

En anteriores entradas ya se ha hablado del que se ha hecho hasta ahora en el aljibe (más información aquí), así que ahora sólo se describirán las acciones que se realizarán las próximas semanas:

 • Instalación de una barandilla de seguridad, que permitirá ver el interior del aljibe sin peligro de caer dentro de él (ver lám. 3 y fig. 1).
 • Construcción de un muro de contención, al sur del aljibe, para evitar que la lluvia arrastro el estrato arqueológico de las estructuras anejas (ver lám. 4).
 • Formación de canalizaciones para evacuar las aguas pluviales.
 • Delimitación del aljibe y las estructuras anexas con mojones para su incorporación a las visitas guiadas del conjunto patrimonial
 • Reconstrucción de un tramo de 2 m de la vuelta que cubría el aljibe, originalmente. Esta actuación, sin duda la más espectacular de las cuales están previstas realizar, ayudará a entender al visitante las antiguas características arquitectónicas del depósito de agua. Este aspecto es muy importante porque, habitualmente, los visitantes del conjunto patrimonial creen que el aljibe era una balsa (ver lám. 3 y fig. 2).

Por último hay que destacar que las obras no afectaran la visita del conjunto patrimonial. Así que os animamos a no perder la oportunidad de ver en directo cómo se recupera nuestro patrimonio cultural.

P.D.: Aquí podéis descargar gratis el libro La Iglesia de Nuestra Señora de la Asunción de Castalla. Actuaciones patrimoniales 2005-2010.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s