Nova donació a l’Ajuntament de Castalla

Bon dia d’amigues i amics!

Acabem la setmana amb una notícia que hauria de ser més habitual. Es tracta d’una nova donació de béns culturals realitzada per Vicent Rico Bernabeu, veí de Castalla. Si en l’anterior ocasió va cedir un bitllet local de l’any 1937 (més informació ací); ara ha donat tres “llibres” amb informació sobre les propietaris rurals de Castalla.

El primer d’ells és una recopilació de persones propietàries de terrenys situats a Castalla i amb plànols dels seus terrenys classificats en polígons (làms. 1-3). Segons la informació proporcionada pel mateix Vicent Rico, l’autor d’aquest treball va ser el seu iaio, Francisco Rico. Encara que es desconeix la seua data, podria enquadrar-se –provisionalment– en el 1er 1/3 del segle XX. El que sí sabem és que Francisco Rico el va vendre el 9 de juny de 1942 per 500,00 (pessetes?) i que se li’n pagar en l’acte 250,00 (pessetes?).

Làmina 1. Contraportada amb el dia i l'import de la venda del llibre // Lámina 1. Contraportada con el día y el importe de la venta del libro.
Làmina 1. Contraportada amb el dia i l’import de la venda del llibre // Lámina 1. Contraportada con el día y el importe de la venta del libro.
Làmina 2. Plànol de les parcel·les del Llentisclar  amb alguns accidents geogràfics // Lámina 2. Plano de las parcelas de Llentisclar con algunos accidentes geográficos.
Làmina 2. Plànol de les parcel·les del Llentisclar amb alguns accidents geogràfics // Lámina 2. Plano de las parcelas de Llentisclar con algunos accidentes geográficos.
Làmina 3. Relació de propietaris de les parcel·les del Llentisclar // Lámina 3, Relación de propietarios de las parcelas del Llentisclar.
Làmina 3. Relació de propietaris de les parcel·les del Llentisclar // Lámina 3, Relación de propietarios de las parcelas del Llentisclar.

Els altres dos, llibres també sense data, contenen un llistat dels propietaris de finques rústiques situades també a Castalla. El llistat també recull el número de polígon i de parcel·la, les àrees que ocupen les parcel·les i l’import econòmic que pagaven per eixes parcel·les en forma de contribució (làm. 4).

Làmina 4. Relació de propietaris amb l'import que pagaven per les seues terres // Lámina 4. Relación de propietarios con el importe que pagaban por sus tierras.
Làmina 4. Relació de propietaris amb l’import que pagaven per les seues terres // Lámina 4. Relación de propietarios con el importe que pagaban por sus tierras.

Aquests dos exemplars presenten un molt bon estat de conservació, mentre que l’estat del primer pot definir-se com regular. No obstant, això no afecta gens al seu valor i importància històrica(no hi ha altre igual a l’arxiu de Castalla per a eixos moments). Que, més enllà del valor monetari del mateix, és el que vertaderament importa.

De nou, cal donar les gràcies a Vicent Rico per la donació i per haver apostat pel Servei Municipal de Patrimoni Cultural de Castalla per a custodiar una part de la història de totes les castalludes i els castalluts. Des d’ací animem a totes les veïnes i veïns de Castalla a seguir l’exemple de Vicent Rico, Frederic J. Cerdà i Josep Bellot (més informació ací), per a que, així, puguem gaudir i conèixer el nostre patrimoni cultural i història en el tan desitjat museu d’història comarcal.

PD: Ací podeu descarregar gratis el llibre La Iglesia de Nuestra Señora de la Asunción de Castalla. Actuaciones patrimoniales 2005-2010.

 

Nueva donación al Ayuntamiento de Castalla

¡Buenos días amigas y amigos!

Acabamos la semana con una noticia que tendría que ser más habitual. Se trata de una nueva donación de bienes culturales realizada por Vicent Rico Bernabeu, vecino de Castalla. Si en la anterior ocasión cedió un billete local del año 1937 (más información aquí); ahora ha donado tres “libros” con información sobre las propietarios rurales de Castalla.

El primero de ellos es una recopilación de personas propietarias de terrenos situados en Castalla y con planos de sus terrenos clasificados en polígonos(ver láms. 1-3). Según la información proporcionada por el mismo Vicent Rico, el autor de este trabajo fue su abuelo, Francisco Rico. Aunque se desconoce su fecha, podría encuadrarse –provisionalmente– en el 1er 1/3 del siglo XX. El que sí sabemos es que Francisco Rico lo vendió el 9 de junio de 1942 por 500,00 (¿pesetas?) y que se le pagar en el acto 250,00 (¿pesetas?).

Los otros dos, libros también sin fecha, contienen un listado de los propietarios de fincas rústicas situadas también en Castalla. El listado también recoge el número de polígono y de parcela, las áreas que ocupan las parcelas y el importe económico que pagaban por esas parcelas en forma de contribución (ver lám. 4).

Estos dos ejemplares presentan un muy buen estado de conservación, mientras que el estado del primero puede definirse como regular. No obstante, esto no afecta nada a su valor e importancia histórica (no hay otro igual al archivo de Castalla para esos momentos). Que, más allá del valor monetario del mismo, es el que verdaderamente importa.

De nuevo, hay que dar las gracias a Vicent Rico por la donación y por haber apostado por el Servicio Municipal de Patrimonio Cultural de Castalla para custodiar una parte de la historia de todas las, y los, castallenses. Desde aquí animamos a todas las vecinas y vecinos de Castalla a seguir el ejemplo de Vicent Rico, Frederic J. Cerdà y Josep Bellot (más información aquí), para que, así, podamos disfrutar y conocer nuestro patrimonio cultural e historia en el tan deseado museo de historia comarcal.

P.D.: Aquí podéis descargar gratis el libro La Iglesia de Nuestra Señora de la Asunción de Castalla. Actuaciones patrimoniales 2005-2010.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s